Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

(Download) "Dirigent saknas i vÄrd och omsorg" by Mats Thorslund & Ulla Gurner * Book PDF Kindle ePub Free

Dirigent saknas i vÄrd och omsorg

📘 Read Now     đŸ“„ Download


eBook details

  • Title: Dirigent saknas i vĂ„rd och omsorg
  • Author : Mats Thorslund & Ulla Gurner
  • Release Date : January 20, 2019
  • Genre: Medical,Books,Professional & Technical,
  • Pages : * pages
  • Size : 1113 KB

Description

Äldre personer som samtidigt har flera sjukdomar, sĂ„ kallade multisjuka, och skröpliga Ă€ldre med olika funktionsnedsĂ€ttningar hamnar ohjĂ€lpligt i klĂ€m i dagens specialiserade vĂ„rd- och omsorgssystem. En mĂ€ngd olika insatser görs för Ă€ldre som har sammansatta behov, men det sker utan samordning. En dirigent saknas! Kostnaderna Ă€r höga – kvaliteten Ă€r Ă€ndĂ„ ofta lĂ„g.
Författarna beskriver nulÀget utifrÄn rikligt med aktuell forskning och de visar pÄ vÀgar till förÀndring. Gruppen multisjuka behöver en sammanhÄllen verksamhet med gemensam styrning, prioritering och finansiering. InrÀttande av "Àldreteam" Àr en av förutsÀttningarna.
Faktauppgifter och analyser varvas med mÄnga illustrerande fallbeskrivningar. HÀr finns t. ex. 84-Äriga Greta som bor i ordinÀrt boende och Àter 14 olika lÀkemedel, en inte ovanlig situation. Anhörigas perspektiv framkommer ocksÄ i ett kapitel. Bland dem mÀrks frustrationen över att de ofta inte involveras tillrÀckligt innan de gamla alltför snabbt skrivs ut frÄn sjukhus.
År 2000 passerade Sverige som första land i vĂ€rlden "femprocentsgrĂ€nsen": mer Ă€n var tjugonde person i befolkningen Ă€r över 80 Ă„r. MĂ„nga försök till bĂ€ttre samordning inom och mellan vĂ„rd och omsorg Ă€r pĂ„ gĂ„ng. Men för att se om de nya sĂ€tten att organisera verksamheter verkligen fungerar krĂ€vs en ny sorts uppföljningar. Dessa mĂ„ste göras ur ett helhetsperspektiv med de Ă€ldre i fokus i stĂ€llet för att ingĂ„ende granska enskilda verksamheter.
Boken Ă€r avsedd för utbildningar inom socialt arbete, social omsorg och vĂ„rd, personal som arbetar med Ă€ldre, politiker och tjĂ€nstemĂ€n med ansvar för Ă€ldrefrĂ„gor samt intresserade Ă€ldre och anhöriga. Ulla Gurner arbetar som utredare pĂ„ Stiftelsen Stockholms lĂ€ns Äldrecentrum sedan 1993. Hon har en sĂ€rskild inriktning pĂ„ multisjuka och har författat ett 20-tal rapporter inom omrĂ„det, varav flera uppmĂ€rksammats i samhĂ€llsdebatten under senare Ă„r.


Download Free Books "Dirigent saknas i vÄrd och omsorg" PDF ePub Kindle